דילוג לתוכן

מגזין החיים הטובים / גיליון מס' 2

חזרה

גם בריא, גם טעים, גם כיף

מה שהחל כסדנת בישול אינטימית הפך לאחת האטרקציות הכי מבוקשות של בית בכפר בביתן אהרון. סדנת "מבשלים ביחד אוכל בריא" היא יותר מעוד מקום בו אנשים מגיעים כדי להחליף מתכונים - זו משפחה שכוללת בתוכה חברה טובה, הומור והרבה מאוד אוכל בריא. אם עדיין לא השתכנעתם, צירפנו לכם שישה מתכונים שיעשו את העבודה

כתיבה: דנה ברגר | צילומים: דפנה טלמון

ציניקנים מתייחסים למגמת הבישול הבריא כטרנד חולף, אבל המציאות מוכיחה שיותר ויותר אנשים מגלים את סודות המזון הבריא - משנים את התפריט שלהם לאיכותי יותר, ועל הדרך גם מגלים מחדש את התשוקה לאוכל.

גם עלינו ב"בית בכפר" לא פסחה המגמה המתחדשת, והסדנה "מבשלים ביחד אוכל בריא" הפכה ללהיט התורן בבית בכפר שבביתן אהרון. "הסדנה התחילה כסוג של גימיק", מספרת לנו עובדת הרווחה אסתי באומל, "חשבנו שיגיעו עשרה אנשים, אבל היום אנחנו מתמודדים עם רשימות המתנה". מסדנה אינטימית שהחלה בעקבות תהליך אישי שעברו אסתי ובעלה, היא הפכה במרוצת הזמן ללהיט בבית בכפר. אם בתחילת הדרך השתתפו בסדנה שש או שבע נשים בלבד, באחרונה נכחו לא פחות מ 15- דיירות, ובהצלחה הזו קשורה גם איריס אקשטיין, עובדת רווחה מסורה לא פחות, שמלווה את אסתי כמעט מהרגע הראשון.

נראה שאת העניין הרב שעוררה הסדנה בקרב הדיירים איש לא צפה, ובוודאי שגם העניין הרב של בני המשפחות הפתיע רבים. עד היום הם מתקשרים, מתייעצים, מבקשים להגיע שוב, מאתגרים את מארגנות הסדנה - אסתי ואיריס - בתכנון סדנאות חדשות ומקוריות בכל פעם.

500 אוזני המן זו רק ההתחלה

ביקור אחד בסדנה מספיק כדי להבין למה היא הפכה לסנסציה שכזו. שולחן רחב ידיים מקבל את המשתתפים, בדירה נעימה בבית בכפר שבביתן אהרון.

מעמדים מיוחדים מקלים על המשתתפים לקרוא את המתכונים תוך כדי עבודה, והם מחלקים ביניהם את המשימות המרכיבות את תהליך הבישול כולו. האווירה בחדר מהפנטת כמעט, שאיש אינו יושב בחוסר מעש וכולם עסוקים בעשייה ובלמידה, שואבים כל פיסת מידע אפשרית. כל זה קורה בליווי צוות סבלני ונפלא שמלמד, מקשיב, וגורם לכולם להרגיש חלק מהעשייה שבחדר.

 

לכל מאכל יש סיפור

הסדנה הזו היא יותר מאשר עוד סדנת בישול, או עוד סדנת בישול בריא. במקום הזה, בזמן שהסירים על האש והאוכל מתבשל לו לאיטו, הדיירים והדיירות מקבלים את זמן הבמה שלהם. בין חיתוך הירקות להוספת התבלינים הם עוצרים, משתפים את האחרים בסיפורים אישיים, מקשיבים אלה לאלה. אפשר לראות את הדיירים פועלים יחד ליצירת המתכונים המשובחים, כשהם משלבים בעשייה גם המון הומור ושירה. ברגע אחד של ספונטניות הם פוצחים בשירת "עוד לא אכלנו, עוד לא שתינו" וברגע אחר מפגינים בקיאות בשירי ארץ ישראל היפה והטובה, זורקים אחד לשני בדיחה. מסבירים שבלי יין זאת לא ממש ארוחה ותוך כדי כך חותכים, פורסים, מלבבים לביבות, טועמים וצוחקים.

סדנאות הבישול מותאמות במקרים רבים לאירועים מיוחדים. כך, למשל, התקיימה לפני פורים סדנה שהוקדשה להכנת אוזני המן ולוותה בפסטיבל של ממש, כשמוזיקת פורים ליוותה את המשתתפים בעת שהכינו לא פחות מ 500- אוזני המן, אותם חילקו מאוחר יותר לדיירי הבית ולצוות. בחלק מהמקרים לומדים הדיירים מתכון שהוצע על ידי אחד המשתתפים האחרים מבעוד מועד, והוא מקבל את ההזדמנות להסביר, לספר ולשתף מה מקורו של המתכון ואיזה סיפור מרגש עומד מאחוריו.

בסדנה האחרונה, שהתקיימה במהלך חודש מרץ, למדו המשתתפים להכין את המקלות המלוחים של לילי, סבתה של אסתי וזאת לצד מתכון לטורוש גומבוץ שהוצע על ידי אחד הדיירים. לצד מתכונים אלה נלמדו בסדנה מתכונים נוספים למרק פטריות וערמונים, לסלט ירקות עשיר, ללביבות בטטה ולעוגת שוקולד עשירה. כן, גם עוגות שוקולד לומדים להכין בסדנה, כי בין שלל המאכלים הבריאים לגוף, יש כמה חטאים קטנים שטובים לנפש.

 

מנסים את זה בבית

סדנת בישול בריא מתקיימת בבית בכפר מדי כמה שבועות ונמשכת כשעתיים וחצי. גם זה השתנה עם הזמן, לאחר שהסדנה המקורית הייתה קצרה יותר וכללה מחצית מכמות המתכונים הנלמדים כיום. הסיבה להגדלת הנפח נעוצה במספר הרב של המצטרפים לקבוצה, מסבירה אסתי. ככל שמשתתפים בסדנה דיירים רבים יותר, עולה הצורך לתת לכל אחד מהם את המקום לתרום להכנת האוכל, להרגיש שייך ופעיל בקבוצה.

הסדנה החלה כסדנת אוכל בריא בלבד, אבל המשתתפים מחו - טענו שבגילם הם רוצים לאכול לא רק בריא, אלא גם לחטוא מפעם לפעם ולכן כל סדנה כוללת גם מתכונים מתוקים או מאפים. אבל כשמכינים לביבות למשל הן תמיד נעשות בתנור ואף פעם לא בטיגון.

אלא שההנאה אינה נגמרת בסדנה עצמה, שהרי במהלכה מקבלים הדיירים טיפים חשובים ל קראת ניסוי המתכונים אצלם בדירה. הם לומדים איך להשתמש בכלים ובמצרכים שיש להם, איך לאלתר, ואיך לבשל בכמות נכונה לאדם אחד. כך שמדובר בסדנה שהיא לא רק חוויה חברתית, וגם לא רק אתגר קולינארי מרתק, אלא גם הזדמנות ללמוד להתנהל נכון מחוץ לסדנה.

נפתח לכם התיאבון? יופי, קיבצנו לכם שישה מתכונים למנות בריאות ומענגות במיוחד. שיהיה בתיאבון, ולבריאות!

 

קציצות קינואה

חומרים:

  • 3/4 כוסות קינואה
  • 1 קישוא עדיף מזן זוקיני ירוק
  • 1 בטטה
  • 1 תפוח אדמה
  • 1/2 כף מלח
  • 1/2 כף פלפל שחור גרוס
  • 1 ביצה טרופה
  • חבילת אבקת פלאפל 90 גרם
  • עשבי תבלין קצוצים: פטרוזיליה, כוסברה, בצל ירוק (לא חובה)

הכנה:

  • מחממים תנור ל-220 מעלות.
  • מבשלים את הקינואה: שוטפים את גרגרי הקינואה במסננת דקה ומסננים היטב. מוסיפים 1.5 כוסות מים רותחים, מנמיכים את האש ומבשלים כ10-15- דקות, עד שהמים נספגים בקינואה.
  • מקררים מעט ומעבירים לקערה גדולה.
  • מגררים את הקישוא, הבטטה ותפוח האדמה ומוסיפים לקערה.
  • מוסיפים את המלח, הפלפל, הביצה, אבקת הפלאפל, עשבי התבלין והבצל הירוק.
  • מערבבים היטב, מרטיבים מעט את הידיים במים או בשמן ויוצרים קציצות.
  • מרפדים תבנית בנייר אפייה ומניחים עליה בכף גדושה קציצות מהתערובת. משטחים מעט, מברישים כל קציצה במעט שמן זית ואופים 15 דקות עד להשחמה.
  • הופכים את הקציצות לצד השני ל5- דקות נוספות.
  • מגישים עם רוטב יוגורט או טחינה ובליווי סלט ירוק מרענן.

 

מרק שורש ירושלמי, פטריות וערמונים

חומרים:

  • 2 בצלים קצוצים דק
  • ראש סלרי קצוץ
  • 2 ראשי פטרוזיליה חתוכים
  • 1 ק"ג שורש ירושלמי קלוף וקצוץ
  • 4 חבילות שמפיניון חתוכות לקוביות
  • 6 שיני שום, חתוכות דק
  • 3 חבילות ערמונים
  • מלח, פלפל, אבקת מרק
  • 1/4 - 1/2 כוס יין לבן
  • כוסברה טחונה

ההכנה:

  • בסיר גדול מחממים מעט שמן זית, מוסיפים את הבצל והשום ומאדים.
  • מוסיפים לסיר סלרי, פטרוזיליה, ארטישוק ירושלמי, 2 חבילות פטריות וערמונים. מוסיפים מים עד כיסוי ומאדים תוך ערבוב.
  • מתבלים ומבשלים על אש נמוכה עד ריכוך, טוחנים ומתקנים טעמים.
  • מקפיצים במחבת עם שמן זית (או חמאה( את 2 חבילות הפטריות הנותרות, מוסיפים מעט יין לבן, מלח ופלפל.
  • לפני הגשה מוסיפים את הפטריות המוקפצות למרק הטחון ומחממים כמה דקות

 

מקלות מלוחים (מתכון של סבתא לילי - חמותה של אסתי(

חומרים:

  • 400 גרם קמח תופח
  • 250 גרם חמאה (או מחמאה(
  • 1 ביצה
  • 1 גביע שמנת חמוצה
  • 1 כפית מלח גס
  • קצח, שומשום או קימל (לא חייבים(

הכנה:

  • מעבירים לקערה את הקמח, החמאה, החלמון, השמנת החמוצה והמלח ולשים הכל לבצק.
  • מרדדים את הבצק לעלה דק וחותכים לפסי בצק דקים.
  • מניחים את פסי הבצק בזהירות על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
  • מברישים בחלבון ביצה, מוסיפים מלח גס, קצח, שומשום וקימל לפי הטעם.
  • אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות עד להזהבה וייבוש.
  • מקררים ומעבירים לקופסה סגורה היטב.

 

 

טורוש גומבוץ כופתאות גבינה הונגריות

חומרים:

  • 500 גר' גבינת כנען (אפשר להחליף חצי מהכמות בגבינת חמד(
  • 3 ביצים מופרדות
  • 2 כפות קמח רגיל
  • 100 גרם חמאה
  • קורט מלח
  • כ 1/4- כוס סולת (לפי הצורך שלא יהיה קשה מידי(

לגלגול הכופתאות:

  • 150 גרם פירורי לחם
  • 50 גרם חמאה מומסת

לתוספת:

  • שמנת חמוצה
  • סוכר וניל (לא חייבים(

הכנה:

  • בקערה גדולה מפוררים את הגבינה, מוסיפים חלמונים, קמח וחמאה מומסת ומערבבים.
  • בקערה נפרדת מקציפים את החלבונים. כשהקצף קשה מעבירים אותו לתערובת בקערה הגדולה ומקפלים בעדינות יחד. מוסיפים סולת מערבבים לאיחוד חומרים ומקררים כשעתיים.
  • במחבת גדולה ממיסים את החמאה. כשהחמאה נמסה מוסיפים פרורי לחם (רצוי מוזהבים( מורידים מהאש.
  • מרתיחים בסיר גדול מים עם כף גדושה מלח. יוצרים מהעיסה כדורים ומבשלים במים הרותחים עד שהם צפים למעלה. מוציאים את הכדורים מהמים בזהירות ומעבירים למחבת.
  • מגלגלים בעדינות כך שפירורי הלחם שטבלו בחמאה יעטפו כל כדור.
  • מוציאים ומגישים מיד בתוספת של שמנת חמוצה, עם מעט סוכר וניל (לפי הטעם(.

 

עוגת שוקולד עשירה

חומרים:

  • 300 גרם שוקולד מריר
  • 1 כוס חלב
  • 1 כוס סוכר
  • 3 כפות קקאו
  • 200 גרם חמאה
  • 4 ביצים מופרדות
  • 4 כפות סוכר
  • 1 כוס קמח תופח

הכנה:

  • מתחילים מהכנת הקרם: מכניסים את השוקולד, החלב, הסוכר, הקקאו והחמאה לסיר ומחממים על אש קטנה, עד שהמרכיבים מתמזגים והסוכר נמס. מקררים מעט.
  • בקערה גדולה מקציפים את החלבונים עם הסוכר לקצף יציב.
  • מעבירים לקערה נפרדת כוס מהקרם המקורר, מוסיפים את החלמונים וטורפים היטב.
  • מוסיפים את הקמח ומערבבים לתערובת אחידה.
  • מוסיפים את קצף החלבונים ומערבבים בעדינות (בלי לשבור את הקצף( לתערובת אחידה.
  • אופים בתנור שחומם מראש ל175- מעלות כ-40 דקות.

 

סימנייה